Åh, denne skønne tid på året, hvor det igen er tilladt at synge julesange, se romantiske julefilm, varme sig ved et glas gløgg efter skovturen og åbne dagens kalenderlåge. Ja, man kan tillade sig at være glad helt fra morgenstunden😀. Og så er Mies Bogrum atter på banen med julekalenderen, der er helt vild nem at snyde med – uden det bliver opdaget. 🤒
Julekalenderen er som andre julekalendre med 24 låger*, men de er alle åbne, så det er op til din egen moral, om du vil høvle hele balladen igennem på én gang, eller om du skal hygge dig med en enkelt låge om dagen. Hvad mon du vælger?🤔
Liiige i år er der dog 25 låger. Er det ikke bare superspændende?
Udover gaven til far og gaven til mor giver bogtiteljulekalenderen svar på, hvad du giver livs-tvære onkel Bent, der mest af alt hænger på Bennys Bodega og taler om dengang, det hele var en anden tid.
Der er også gavetip til Moster Grethe, der godt kan lide at udfordre sig selv, men ofte farer vild i selvhjælpsbøgerne.
Og selvfølgelig til kære mormor Ilse, der året rundt gør så meget godt for hele familien og virkelig fortjener skønne gaver.
Kalenderen byder på hele 24 fine julegave-bogtips til en række mere eller mindre kendte arketyper. (Nogle vil du måske genkende fra de forrige års julekalendre, og nye er kommet til).
EKSTRABONUS: I år er der en ekstra låge. Den er til hele familien juledag, og selvom det ikke er en bog😲 er det alligevel en genial gave.
Til sidst et lille tip: Hvis du undervejs falder over en bog, der ser helt vildt spændende ud og tænker: Den gad jeg godt læse. Så kan du SELV ønske dig den! Yes😉
1. DECEMBER, 'Sallys far får fodboldfeber'. Sallys far har nu fået den fikse ide at Sally skal gå til fodbold. Og det er ikke kedeligt. Din søsters 5-årige tvillinger Per og Per elsker bare Sally-bøgerne. (De hedder rigtig Per og Peter, men vil helst hedde det samme - og det har de fået lov til, da ingen alligevel kan kende forskel). Både den voksne oplæser og de små lyttere er godt underholdt.
7. DECEMBER, 'Møgmis'. Sjov og liiiige på grænsen. Til alle os i alderen 9-99 år - der er til en smule grum og upassende humor. Om bogen: Sivert var faktisk glad for MØGMIS. I hvert fald i cirka 5 minutter, hvor den hed Puttegøj-Ronaldo. Men så kom MØGMIS til at tage fejl af Siverts seng og kattebakken - og så var det slut med Puttegøj-Ronaldo og goddag til MØGMIS. Bogen forklarer også HVORFOR folk får børn. (Det er slet ikke, som man tror😀).
10. DECEMBER, 'Atlas Six' er til Simon på 28, der er vokset lidt fra Harry Potter, men ikke fra de magiske universer. Det Alexandrinske Selskab er en berygtet, ældgammel orden, og i den sidder verdens mest magtfulde magikere, der har svoret at beskytte antikkens hemmeligheder. Selskabets medlemmer er sikret uendelig rigdom, magt og prestige, og kun hvert tiende år kommer nye magikere i betragtning. Men kun fem af de seks kandidater går levende derfra.
13. DECEMBER, 'Mad på 20 minutter' er til Emil på 22, der prøver at få tid til at lave lødig kost ved siden af studierne og aftenarbejdet på tanken, hvor pølsehornene for ofte frister. I denne bog finder du både opskrifter, der tager 20 MINUTTER fra start til slut, og opskrifter, der kræver en indsats i køkkenet i 20 MINUTTER, og hvor komfuret klarer resten. Her er også en række basis-opskrifter, hvor du kan lave det meste i forvejen og få retten færdig på 20 MINUTTER, og desuden forslag til, hvordan du kan trylle med dine rester.
16. DECEMBER, 'Mere livsglæde mindre stress'. Bogen, der måske indeholder det rigtige svar til selvhjælpssøgende moster Grethe, der ellers har læst lidt af hvert. Mange af os kæmper med stress, mistrivsel, ensomhed, angst, sygdom og overvægt, og tallet stiger støt. Sagen er, at vi som art ikke er bygget til at leve i den moderne asfaltjungle. Vi blev skabt til et liv i en flok på savannen, og hverken vores kroppe eller hjerner har magtet at følge med omstillingen. Løsningen er ikke, at vi alle rykker tilbage på savannen, men at vi lærer at forstå vores indre savannemenneske og hjælper det til at trives i den moderne verden.
19. DECEMBER, 'Eddie lærer alfabetet'. Albert på 3 år får denne bog om Eddie og griner meget. Eddie synes, det er vildt sjovt at være i børnehave. Lige indtil pædagogerne finder på, at han skal lære alfabetet. Men heldigvis har Eddie sin helt egen måde at lære ting på. Bøgerne om Eddie er af samme forfattere som Sally-bøgerne, så lille Albert har en glad og sjov barndom at se frem til 😀.
22. DECEMBER, 'Generation 7/7'. Den er til Naja på 24 (og alle andre) der har været berørt af skilsmisse. Her kan hun læse 25 beretninger fra andre unge skilsmissebørn og opdage, at hun ikke er alene med sine oplevelser og tanker. Kan man nå at have otte papsøskende i løbet af en barndom? Kan man dele en dværghamster i to? Og har man lov til at blive en lille smule træt af papfar nummer fire?
5. DECEMBER, Onkel Bent skal have ’Stamsteder’. (Ham, der hang lidt fast i fortiden og på Bennys Bodega). Stamsteder er en monsterstor bog fyldt med røverhistorier fra de brune værtshuse i København. For at få plads til bogen, bliver Bent nødt til at rydde hele stambordet, hvor der gudskelov stadig må ryges. (Der er muret en falsk væg op, for at få rummet ned på de magiske 40 kvadratmeter, der tillader rygning 😀).
8. DECEMBER, 'Jagten på Tutankhamon' er ikke kun en dramatisk fortælling med helte og skurke, forbandelser og ørkenstøv, glitrende guld og rygter om et 3.000 år gammelt kongemord. Det er også historien om skattens betydning, det oldegyptiske samfund og Carters egyptiske kolleger. Farfar Jørgen, der holder af at sidde og læse lødig litteratur i øreklapstolen foran pejsen, skal have lov at fordybe sig i denne smukke sag.
11. DECEMBER ’Fantastiske filosoffer’. Eftertænksomme og videbegærlige Anton på 9 år er begyndt at spekulere på store og små spørgsmål i livet og får derfor denne bog. Her møder han en række af vores store, europæiske filosoffer ... som børn. I fiktive fortællinger hører han om hver filosofs barndom og ungdom og ser, hvordan deres undren, filosoferen – og respektive kongstanker – opstår.
14. DECEMBER, 'Dronningen taler'. Anna på 59, der er stor fan af kongehuset og Dronning Margrethe især, skal da have denne bog. Her får hun et nærmere kig på dronningens taler. Bogen udkommer i anledning af majestætens 50-års regeringsjubilæum. I otte kapitler undersøger eksperter talerne ud fra en række faglige vinkler. De lytter efter det, hun kan, og de hører, hvorfor vi tier, når Dronningen taler.
17. DECEMBER, 'Bushcraft håndværk'. Fætter Stefan på 32 har leget med tanken om at komme med i et vildmarksprogram. Mens han venter på svar kan han øve sig på at lave sine egne in-the-wild-gadgets. Hvor sejt er det ikke lige at kunne lave sin egen træske? (Som er god at have, hvis man skulle finde noget mad 😀). Bogen her lærer dig at bruge naturens ressourcer til at lave hverdagsting som fx borde, stole, skeer, tallerkener, lim, både, lamper, kurve, skåle og senge.
20. DECEMBER, 'Ure'. Historien om de største brands og mest ikoniske armbåndsure. Rigtig gættet. Gavebogen er til 45-årige Jesper, far til tvillingerne og succesrig mellemleder (med mulighed for snarlig avancement, hvilket han dog lige skal have clearet med konen (din søster)). Han er normalt mest til det tunge faglige skyts, men har noget med ure. (og bogen ER tung!)
23. DECEMBER, 'Grevinden' er til svigerinde Ella, der elsker en historisk roman, der tager afsæt i virkelige personers liv. Angelica Evans (1870-1914) vokser op som plejebarn i en mælketoddybar i et af Københavns arbejderkvarterer. Efter en affære med rigsgreve von Sponneck, føder hun et barn, som sættes i pleje, og hun ansættes som stuepige i en præstegård i Jylland. Herfra bringer eventyret os til et fattigkvarter i Cape Town, en rigmandsvilla i Johannesburg, Grand Hotel i Amalfi, et tuberkulosesanatorie i Schweiz, dronningevisit i London for til sidst at ende i pantelånerbiks på Vesterbros Torv og sladderpressens spalter.
3. DECEMBER, 'Håndbog for superhelte'. En skøn bog til Klara på 9 år. Tempofyldt, hæsblæsende og spændende historie om en pige, der tager sagen i egen hånd. En slags moderne Pippi Langstrømpe med superkræfter, som skildres med fantastiske illustrationer. Et eventyr, som man sluger og med en heltinde, man bare må elske! Klara bliver superlykkelig, da hun opdager at der er flere bind i serien.
6. DECEMBER, 'Håndbog for privilegieblinde mænd', en kærlig, sjov og underholdende guide til mænd, der indimellem har det lidt stramt med feminismen, men gerne vil blive klogere. Ja, den går såmænd også til livstvære Bent, der længe ikke forstår, hvorfor en af de unge servitricer på Bennys pludselig giver ham en julegave.
9. DECEMBER, 'Mad i høkasse'. En lille first-mover-sag om at spare på strøm i madlavning. Til Hanna, din øko- og prisbevidste søster på 38, mor til tvillingerne og generelt glad for udtrykket ’to fluer med et smæk’. Hun vil elske denne bog, der viser hvordan man kan spare på strømmen under madlavning og samtidig frigive højtlæsningstid til tvillingerne.
12. DECEMBER. 'Politiets hemmelige våben' er til true-crime-elskeren Kristine på 52 år, der kan huske den tid, hvor Benny Frederiksen var 24 år og politibetjent på prøve, da han en mørk aften i oktober 1980 blev første mand på gerningsstedet i den bestialske sag om drabet på Michelle Anderson. Det blev begyndelsen på et politiliv, som kom til at handle om kunsten at hverve hemmelige meddelere og opklare sager om alt fra skjulte hashtunneler på Christiania til Snapchatdrabet i Gentofte. Kom med på en enestående rejse gennem nyere kriminalhistorie, fra Uropatruljen til Rejseholdet og afdelingen for organiseret kriminalitet.
15. DECEMBER, 'En kats julebekendelser'. Gaven til kattepjattede Sarah på 29 år - der selv har en af slagsen og sover i 'Hello Kitty' nattøj sammen med misser. Nu kan hun blive klogere på, hvad den lille pelsknold planlægger af narrestreger i julen. Men ikke så klog som katten selvfølgelig. Så klog er der aldrig nogen, der bliver. Bogen er fyldt med underholdende historier, vittigheder og livsvisdom fortalt i knurhårshøjde af katten selv.
18. DECMBER, 'Sten Saks Papir'. Hvis du tror du, du kender den person, du er gift med, så tænk dig om en ekstra gang… Krimi-Bente, der har læst ALLE krimier og gerne træder ind i Boghandlen og siger "OVERRASK MIG" (og alligevel bliver sur, når man siger BØH) vil blive glad (og overrasket😊) over thrilleren 'Sten saks papir'. En anmelder hævder ligefrem, at det overraskende plot kan fremkalde et piskesmæld hos læseren...
21. DECEMBER, 'Firekeepers datter'. Daunis har aldrig følt sig hverken hvid nok eller ojibwe nok, og hun har derfor heller aldrig følt sig rigtigt hjemme. Hverken i sin hjemby eller i det nærliggende ojibwe-reservat. Hun drømmer om en ny start på college, men en familietragedie sætter hendes fremtid på hold. Eneste lyspunkt er mødet med charmerende, men mystiske Jamie fra det lokale ishockeyhold. Romanen, der også fungerer som krimi, er til Ida 42 år, der har lyst til at udvide sin kulturelle horisont (og godt kan kapere meget lange indianske ord og navne fyldt med z'er, w'er og dobbeltvokaler 😀). (Tror seriøst korrekturlæseren har været mere end normalt udfordret).
24. DECEMBER, 'Hun er kaos'. Denne bog er den kærligste krammer til en ung kvinde, der kæmper alt for meget med for svære ting. Livet knuser så mange smukke væsener, som ikke passer ind i samfundets kasser, men i stedet har et abstrakt og kaotisk indre. Det er enormt ensomt at føle sig forkert i sine følelser, derfor er denne bog fyldt med kærligheds-skriv, som styrker kvinder i at være den, de nu engang er, frem for at forsøge at fikse følelser, som hverken kan eller skal fikses.
Hvad kan det være, ja hvad kan det mon være, der er så unikt og smukt og genialt, at det får plads bag låge 25 - 1. juledag?
Det er såmænd et puslespil, hvor de enkelte brikker ikke er puslebriksformede, men formede som en lille helhed af den større del de indgår i, en elefant f.eks. Og en elefant er jo ikke firkantet, så man udfordres på at lægge kanten først! Det er så godt tænkt, at det får lov at komme med her.
Hele familien kan samles om at lægge puslespillet. 3-årige Albert får til opgave at finde uglebrikker - de 5-årige tvillinger Per & Per kan godt lide at samle tigerbrikker og er dygtige til det. Mormor Ilse (der har overnattet) styrer slagets gang. Selv far mellem-leder-Jesper synes at det er innovativt og fordrer agilitet. Han dropper juledagsprojektet med at hugge brænde.
Og mor Rosa glæder sig over, at det færdige projekt virkelig er værd at montere og hænge op på væggen i entreen ved siden af børnetegning-rædslerne🤭.
(Kan købes hos visse boghandlere 😀).
Jeg vil nu ønske dig og dine en smuk og glædelig jul og en fredfyldt december.
Tak fordi du kiggede med i julekalenderen. Håber du fandt noget du kunne bruge.