Mentalguf

Bøger der havner her, er bøger med et filosofisk, moralsk eller sundhedsmæssigt budskab.

Det er ikke sikkert, at jeg er enig i hele bogen eller tankesættet, der repræsenteres.

Bogen kommer med her, hvis den på et eller flere punkter har inspireret mig og i bedste fald medført ændret adfærd (til det bedre).

En kur mod konfliktskyhed, Anders Stahlschmidt, Lumholt & Stahlschmidt s.m.b.a.,15.11.2020

Forlaget skriver blandt andet:

Konfliktskyhed er som tandlægeskræk. Angsten for at lukke munden op er så stor, at man hellere lader problemerne vokse. Før eller siden kommer de dog for en dag - større og dybere.

I denne bog beskriver Anders Stahlschmidt konfliktskyhedens modstridende følelser og tanker. Og giver dig et dybtgående indblik i, hvad du kan gøre ved dem. Overraskende nok er det nemlig ikke de højtråbende mennesker der skaber flest konflikter, men alle os der desperat forsøger at undgå dem. Konfliktsky mennesker eksploderer ikke, de imploderer. Konfliktskyhedens trappe fører ned i mørket, til skam, handlingslammelse og stresssygemeldinger.

I EN KUR MOD KONFLIKTSKYHED præsenteres du for en bred vifte af redskaber, der trin for trin fører dig væk fra konfliktskyens tåger.  

Mies Bogrum siger: Måske nøglen til fred på jord? Måske ikke, men inspirerende er den.  

En måned uden alkohol, Annie Grace, Gyldendal, 12.12.2019

Forlaget skriver:

Afhold dig fra at drikke i tredive dage og find ud af hvordan du har det.

Annie Grace væbner sine læsere med forskningsbaseret information for at gøre noget ved den kulturelle og følelsesmæssige programmering, vi udsættes for i forbindelse med alkohol. Resultatet er en opmærksom fremgangsmåde, som giver læseren kontrollen tilbage og permanent standser trangen. Der er et kapitel viet til hver dag i eksperimentet - der er visdom, testede strategier, og provokerende ny information, som supplerer planen og støtter den trinvise succes, når man opdager, hvad der føles rigtigt.

Mies Bogrum skriver:

Det er en meget tankevækkende bog, der har rykket en del rundt på det, jeg troede jeg vidste og på min vanetænkning. Bogen baserer sig på ACT, Acceptance & Commitment Therapy, der er en kognitiv metode til at betragte og håndtere tanker og følelser.  

21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost, Jerk Langer & Louise Bruun, Politikens forlag, 27.12.2018

Forlaget skriver blandt andet:

Bogen kan hjælpe alle, som vil have det bedre i dagligdagen, lindre skavanker og symptomer, forebygge sygdomme og arbejde aktivt med at modvirke tidlig aldring. Mennesker med gigtsygdomme, type-2 diabetes, forhøjet blodtryk og kolesterol, tarmbetændelse, hormonforstyrrelser og eksem kan på kort tid opnå dramatiske forbedringer.

Jerk W. Langer (f. 1960) er læge og en af Danmarks førende eksperter i, hvad vi selv kan gøre for at holde os raske. 

Louise Bruun er ernæringsterapeut, livsstilscoach og personlig træner. 

Mies Bogrum siger: 

Der er masser af gode ideer og virksomme opskrifter i denne bog. Den er dog ikke så ligetil. Der er rigtig meget arbejde i indkøb, forberedelse og tilberedning, og jeg havde ikke overkommet det i en almindelig hverdag. Men det er en bog med gods i, og jeg er glad for, jeg havde tiden til at arbejde med det. 

Antiinflammatorisk kost (for begyndere), Elizabeth Nebelong, Lindhardt og Ringhof, 27.12.2019

Forlaget skriver: 

40 nemme opskrifter på antiinflammatoriske retter. Antiinflammatorisk kost indeholder en masse vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for, og kan hjælpe dig med at få en bedre fordøjelse, et mere stabilt blodsukker, en øget forbrænding og afhjælpe forskellige betændelsestilstande i kroppen.

Bogen indeholder både opskrifter på morgenmad, frokost, aftensmad og mellemmåltider. De er nemme at lave, indeholder kun få råvarer og kan laves på relativt kort tid.

Mies Bogrum skriver:

I en travl hverdag, vil denne være mit første valg til introduktion af antiinflammatorisk kost.  

Bliv dus med dig selv og din skygge, Preben P. Sørensen, Sankt Ansgar, 15.08.2002

Forlaget skriver kort og godt:

Ved at arbejde med og afklare det ubevidste kan man ændre sin opfattelse af sig selv i positiv retning og dermed blive et mere harmonisk og modent menneske.

Mies Bogrum siger:

Skyggearbejdet er en spændende livslang proces. Vil du i dybden med det og høre Preben P. Sørensens udlægning af C. G. Jungs teorier om Selvet, Personaen, Animus og Anima, det kollektive ubevidste - og meget andet, skal du vælge denne bog.

Hvis du vil have en mere light - men stadig rigtig god og brugbar version, skal du vælge Mettes Holms bog - 'Det du siger, er du selv.'     

Det, du siger, er du selv, Mette Holm, Muusmann´ forlag, 10.02.2020

Forlaget skriver blandt andet

Alle mennesker bærer rundt på skygger – sider af os selv, som vi ikke vil være ved. Hver gang du oplever at bliver irriteret på andre, når du undskylder for dig selv, når du føler, at du ikke er det sted i dit liv, du gerne vil være – så står der altid en skygge i vejen.En skygge er en projektion, dvs. en side af din personlighed, som du ikke vil kendes ved og derfor kaster over på andre.

Bogen indeholder en grundlæggende introduktion til, hvad skyggearbejde er, og en præsentation af psykolog Mette Holms unikke SKYGGE-model, som du lynhurtigt vil kunne anvende i dit eget liv. Du vil blive introduceret til begreberne projektion og integration. Du vil lære forskellige typer skygger at kende, og du vil få inspiration til, hvordan du kan arbejde videre med dine egne skyggesider.

Mies Bogrum siger:

Bogen er smuk, let tilgængelig og brugbar. Vil anbefale den til unge mennesker eller til dem, der foretrækker light-versioner. 

Forståelse fremmer samtalen, Preben Grønkjær, Gyldendal 27.10.2016

Forlaget skriver:

Vi er alle forskellige! Og det afspejles i den grad i vores kommunikation. Grønkjær præsenterer en kommunikationsteori, der har sit udspring i Jungs tanker og typeteori. Med udgangspunkt i en præsentation af hver af de 16 mennesketyper beskrives de vanskeligheder og konflikter, der opstår i kommunikationen mellem forskellige typer, samt de misforståelser og hårdknuder, der opstår, når forskellige typer ikke forstår hinandens grundlæggende træk og handlemåder. Læseren kan samtidig forholde sig til sin egen kommunikationsprofil og få råd til de aspekter, man skal være opmærksom på, når man kommunikerer med andre, og herved komme frem til en forståelse, der fremmer samtalen. 

Med udgangspunkt i Jungs og Myers-Briggs typologi præsenteres en teori, der opdeler mennesker i 16 forskellige mennesketyper, hvis kommunikationsstil beskrives. Ved hjælp af spørgeskemaer kan læseren finde sin egen profil.

Mies Bogrum siger: 

Et rigtig godt værktøj, men nok en god ide at læse og diskutere bogen med andre. Der er nyere måder at skematisere personlighedstyper på, men jeg er fan af Jung, der er grundlæggeren her.  

Kærlighedens 5 sprog, Gary Chapman, Fokal, 14.01.2011

Forlaget skriver blandt andet: 

Vi har alle brug for at føle os elsket – ikke mindst i parforholdet. Men selv om vi elsker hinanden, er det ikke altid, vi føler os elsket af vores partner. Dette spørgsmål har parterapeut og underviser Gary Chapman beskæftiget sig med i mange år. Ifølge ham forstår vi grundlæggende kærlighed gennem fem kærlighedssprog: fysisk berøring, anerkendende ord, tid til hinanden, gaver eller tjenester. Kærlighedens 5 sprog er solgt i mere end 20.000 eksemplarer i Danmark og har hjulpet flere tusind par til et stærkere parforhold. En udfordrende bog, der inspirerer til handling.

Mies Bogrum siger: 

Det er nok den enkleste men samtidig mest effektive 'selvhjælpsbog' jeg har læst. Ingen kryptik eller mystik her. Selv om den har en del år på bagen, sørger jeg altid for, at den står på hylden, der hvor jeg er boghandler.

Det hele handler ikke om dig, Niels Overgaard, PeoplesPress, 17.02.2020

Filosofi

Forlaget skriver blandt andet:

Aldrig har vi været rigere og tryggere og haft flere muligheder her i den vestlige verden, men samtidig er mange plaget af stress, angst og depression ...

... I bogen vil du på en jordnær, underholdende, provokerende og praktisk anvendelig måde blive introduceret til den stoiske filosofi. Journalist Niels Overgaard opdaterer klassiske dyder som selvbeherskelse, disciplin og visdom til nutiden, og du vil blive klogere på, hvordan de kan bruges til at håndtere moderne udfordringer som sociale medier, smartphones, et travlt arbejdsliv og irrationel terrorfrygt på en måde, der giver dig mulighed for et liv med sindsro, frihed og mening.

Men vær forberedt: Det er ikke en filosofi, der stryger dig med hårene. DET HELE HANDLER IKKE OM DIG er også en personlig bog, hvor forfatteren deler ud af sine pinagtige erfaringer fra et anti-stoisk liv og fortæller om, hvordan han i dag forsøger at omsætte filosofien til handling i både arbejds- og privatlivet.

Mies Bogrum skriver:

Bogen er meget let tilgængelig, og det er oplagt at arbejde med et princip ad gangen. I og med det er tanker, der er formuleret for flere tusinde år siden, er der ikke så meget nyt :-) og du vil sikkert genkende nogle af tankerne. Men det gør ikke bogen mindre inspirerende.

Os med myldretanker, kan især gøre brug af det første princip. Ja, læs nu selv. 😀     

Inspirerende og overraskende læsning.

Inspirerende og overraskende læsning.

En spændende eksperiment. Der er et kapitel for hver dag, bonuskapitler, samt forfatterens egen historie.

En spændende eksperiment. Der er et kapitel for hver dag, bonuskapitler, samt forfatterens egen historie.

Bogen giver god baggrundsviden for antiinflammatorisk kost + Gode opskrifter med effekt, men er bestemt ikke den enkleste at gå til. Man kan fejlagtig tro, det er en møgbesværlig livsstil. Men ser man bogen som en toer, hvilket den også er, er den helt fin.

Bogen giver god baggrundsviden for antiinflammatorisk kost + Gode opskrifter med effekt, men er bestemt ikke den enkleste at gå til. Man kan fejlagtig tro, det er en møgbesværlig livsstil. Men ser man bogen som en toer, hvilket den også er, er den helt fin.

Et godt sted at starte sin indførsel af antiinflammatorisk kost.

Et godt sted at starte sin indførsel af antiinflammatorisk kost.

En grundig og lærerig gennemgang af skyggearbejdet.

En grundig og lærerig gennemgang af skyggearbejdet.

En mere let tilgængelig,  men stadig anbefalesesværdig gennemgang af skyggearbejde. Mette Holm laver smukke bøger.

En mere let tilgængelig, men stadig anbefalesesværdig gennemgang af skyggearbejde. Mette Holm laver smukke bøger.

For fuldt udbytte er det en god ide at læse og diskutere bogen med andre. Der findes  også MBTI-kurser i dag, men de er ikke gratis:-).

For fuldt udbytte er det en god ide at læse og diskutere bogen med andre. Der findes også MBTI-kurser i dag, men de er ikke gratis:-).

Ingen kryptik eller mystik her. Den er lige til at gå til. God gaveidé til brudeparret.

Ingen kryptik eller mystik her. Den er lige til at gå til. God gaveidé til brudeparret.

Antikke principper for et liv med sindsro, frihed og mening. Denne bog inspirerer også til yderligere fordybelse i de græske filosoffer.

Antikke principper for et liv med sindsro, frihed og mening. Denne bog inspirerer også til yderligere fordybelse i de græske filosoffer.

Del siden